Feis

Bydlení není žádná výsada, spíše je to potřeba, ba přímo nutnost. Jen ten, kdo má kde bydlet, může plnohodnotně žít. Ale kde vzít peníze na koupi nemovitosti?

Vzdělání

Vzdělávejte své děti

Začalo září, a s ním i nový školní rok. Pro mnoho dětí a rodičů přichází nová životní etapa v podobě školní docházky. Vzdělání je velmi důležité, a začíná už v podstatě porodem. Je to tak, ať se to zdá jakkoliv brzo. Už malé miminko velmi rychle poznává okolní svět, zajímá se o něj a začíná reagovat na různé podněty. Učí se, co je co, jak co funguje, učí se mluvit, poznávat barvy, zkrátka dítě se učí odmalička. Vzdělání není jen o trávení určitého času ve škole, ale je i o tom, jak k dětem přistupujeme, protože většinu vzdělání mají na svědomí právě rodiče.

otec čte synovi

Čas je základ
Děti vyžadují a potřebují čas rodičů. Je potřeba se jim dostatečně věnovat, hrát si s nimi, protože i hra je forma vzdělávání. Dítě by nikdy nemělo slyšet, že na něj nemáte čas. Vždycky byste se měli snažit o to, že mu slíbíte, že se mu budete věnovat třeba za pět minut. To nejcennější, co dítěti můžete dát, je totiž vaše pozornost a čas. Dítě moc dobře vidí a cítí, jak k němu přistupujete. Je potřeba najít balanc mezi všemi povinnostmi a dětmi, ale dítě díky tomu nebude mít problém za vámi kdykoliv s čímkoliv přijít. Tím ho taky vzděláváte, protože hry a společný čas jsou součástí vývoje.

Je mnoho způsobů, jak dítě vzdělávat od útlého věku
– hry přiměřené věku
– říkanky, čtení
– kreslení
– písmena, číslice
– různé tahy tužkou, spojování bodů…

otec a dcera

Chcete aby vaše dítě mělo slušný základ pro další vzdělávání na základní škole? Nezanedbávejte přípravu, a procvičujte si s ním úkoly, které jsou v dětských časopisech a tréninkových sešitech. Hrajte s ním různé hry, choďte ven a učte děti třeba stromy. I když se vám to možná teď zdá jako naprostá banalita, divili byste se, kolik lidí nic z tohoto s dětmi nedělá, nebo jen okrajově. Pro jejich zdravý vývoj je to ale naprosto klíčové. Proto začněte vzdělávat své děti již v útlém věku, usnadníte jim tím práci ve školce i ve škole.